Po 40 dniach postu rankiem w Wielkanocną Niedzielę zasiadamy do stołu zastawionego najróżniejszymi przysmakami. Obok święconych jajek, sałatek, chrzanu oraz smakowitych wypieków koniecznie musi znaleźć się miejsce na pyszne szynki i wyborne wielkanocne mięsa.świąteczna szynka

Mięsa podawane na zimno możemy przygotować wcześniej. Warto pokusić się o przyrządzenie oryginalnej szynki, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałat, ćwikły czy też chrzanu.

Ciekawym pomysłem na świąteczną szynkę są zawijane ruloniki z farszem. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Ruloniki z szynką:

– 300 gramów ulubionej szynki, żelatyna, rosół naturalny bądź w kostkach

– 3 ugotowane jajka, smażone pieczarki, starty ser, czerwona papryka, ogórki  konserwowe, przyprawy, majonez

Przygotowujemy 2 nadzienia. Pierwsze: smażymy obrane pieczarki. Delikatnie przyprawiamy, mieszamy masę. Układamy na talerzach plasterki szynki; nakładamy farsz, posypujemy startym serem, zwijamy. Dekorujemy ogórkami.

Drugie nadzienie: drobno kroimy ugotowane wcześniej jajka, dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na pozostałe plasterki szynki. Zawijamy. Układamy na przemian z rulonami z farszem pieczarkowym. Dekorujemy papryką.

Rozpuszczoną żelatynę łączymy z rosołem. Kiedy będzie zastygać polewamy nią szynkę (najlepiej jeśli ruloniki znajdować się będą na owalnym półmisku). Dekorujemy zieloną pietruszką, możemy również ozdobić talerz ćwiartkami jajek. Wkładamy do całkowitego zastygnięcie do lodówki.

Do wielkanocnego żuru lub białego barszczu warto podać białą kiełbasę. Kawałki kiełbasy wrzucamy wtedy do gotującej się już świątecznej zupy. Możemy także podawać ją osobno, ugotowaną lub podsmażaną na tłuszczu.

Kiedy już przygotujemy zimne świąteczne danie pora pomyśleć o odświętnym obiedzie. A skoro święta to mięso jest wręcz obowiązkowe. Proponujemy pyszną pieczeń z karkówki.

Pieczeń z karkówki:

– 500 gram mięsa z karkówki, 4 łyżeczki musztardy, przyprawy, olej do smażenia, ulubione zioła

Przygotowanie pysznej karkówki – nagrzewamy piekarnik na 220 stopni. Mięso traktujemy solą i mocno pieprzem. Górną część karkówki smarujemy musztardą. Posypujemy ziołami. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (olejem). Przykrywamy folią. Karkówka wędruje do piekarnika na minimum 2 godziny. Po godzinie pieczenia nakłuwamy mięso i delikatnie podlewamy letnią (nie zimną) wodą. Pół godziny przed zakończeniem fazy pieczenia zdejmujemy folię.