Czym była by wieczerza wigilijna bez tradycyjnego kompotu z suszu, który w większości polskich domów przygotowywany jest tylko raz do roku? Czym byłyby święta bez pysznej kutii czy słodkiego makowca – jednego z najpopularniejszych świątecznych ciast? Dla ponad połowy Polaków są to dania, które nie tylko wybornie smakują, ale także są częścią naszej tradycji, są świątecznymi przysmakami bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Pora na świąteczne słodkości!

Przygotowanie wigilijnej kutii:

Składniki na kutię:

1 szklanka maku, szklanka pszenicy, szklanka mleka, pół szklanki cukru pudru, pół szklanki miodu, 25 dekagramów orzeszków laskowych, kilka dekagram posiekanych migdałów, kilka owoców figi, parę daktylów, pół paczki rodzynek, pokrojona skóra z cytryny, sól do smaku,

Jak zrobić kutię?

Dzień wcześniej moczymy pszenicę. Odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy, trzykrotnie zmieniamy wodę. Gotujemy do miękkości. Przesiewamy. Myjemy mak. Potem zalewamy ciepłym mlekiem. Gotujemy na niewielkim ogniu. Mielimy. Dodajemy pszenicę, łączymy z resztą składników, wkładamy do lodówki. Kutię warto udekorować rodzynkami i plastrami cytryny lub pomarańczy.

Bożonarodzeniowy makowiecMakowiec z lukrem przepis

Składniki do przyrządzenia:

2 szklanki maku, szklanka bakali, szklanka kukurydzianej kaszy

Przygotowanie makowca:

Przygotowany uprzednio mak zalać gorącą wodą, pozostawić na parę godzin. Przecedzić, zmielić. Połączyć z bakaliami i kaszą. Dodać wodę z maku. Prawidłowo przygotowana masa powinna być dość gęsta. Masę przełożyć do tortownicy. Naczynie wcześniej posmarować tłuszczem. Piec pół godziny. Dodatkowo możemy przygotować czekoladowy lukier i potraktować nim ciasto. Pokrojonego makowca układamy na talerzykach, każdy kawałek możemy udekorować kleksem bitej śmietany i kilkoma rodzynkami.

Kompot z suszonych polskich owoców

Składniki na kompot:

suszone jabłka, suszona gruszka, suszone śliwki, cukier, sok oraz skórka z cytryny, goździk według uznania.

Jak wykonać kompot z suszu?

Wymyj i obierz owoce (jabłka, gruszki). Zalej wodą. Odstaw na jedną noc. Dodaj skórkę z cytryny, ugotuj. Dopraw goździkami, cukrem, sokiem z cytryny. Kompot wlewamy do przeźroczystych szklanek (będzie efektowniej wyglądał), dekorujemy kawałkiem jabłka lub gruszki (można także użyć pomarańczy lub brzoskwini).

Smacznego!