Choć są jedną z najbardziej popularnych w Polsce potraw (pierogi z owocami, ruskie, pierogi z mięsem, pierogi z serem) żadne nie smakują tak jak te podawane w Wigilię. I choć w różnych regionach kraju przygotowuje się je na odmienne sposoby, najbardziej rozpowszechnione są pierogi z farszem z kapusty i suszonych grzybów.

Jak wykonać domowe pierogi na Wigilię?

Do ciasta potrzebne będą –

kilogram mąki, 2 jaja, szklanka ciepłej wody, 2 łyżeczki oleju, sól (można dodać także kurkumę bądź imbir). Z podanych składników możesz także przyrządzić ciasto na uszka do wigilijnego barszczu.

Aby przygotować farsz potrzebujesz –

90 dkg kapusty kiszonej (najważniejszy składnik nadzienia), 15 dkg suszonych grzybków, 3 małe cebule, olej (łyżka/dwie), przyprawy – sól oraz pieprz

Polewka –

Po ugotowaniu pierogi warto „okrasić” polewką przysmażonej na oleju drobno posiekanej cebulki.

Jak przyrządzić pierożki na wieczerzę wigilijną?Pierogi na święta

Opłukaj grzybki. Odstaw je na noc (pozostaw je w wodzie). Ugotuj grzyby. Następnie odcedź je, zmiel w maszynce, ewentualnie pokrój na cienkie kawałki. Wymieszaj je z jajkiem.

Ugotuj kiszoną kapustę. Obraną i pokrojoną cebulkę podsmaż na tłuszczu. Kiedy kapusta się ugotuje odciśnij ją przez czystą ściereczkę, przepuść w maszynce bądź bardzo drobno posiekaj. Farsz z kapusty połącz z przygotowaną wcześniej masą z suszonych grzybków, cebulką i tłuszczem. Dopraw do smaku przyprawami. Kilkakrotnie wymieszaj.

Z podanych składników przyrządź ciasto na pierogi. Dokładnie wyrób. Dla ułatwienia możesz użyć praktycznego malaksera. Przygotuj stolnicę i wałek – oprósz powierzchnię mąką, rozwałkuj ciasto. Formułuj krążki na pierogi za pomocą szklanki bądź literatki (w zależności od tego jaką wielkość pierogów chcesz uzyskać). Na każdy krążek nakładaj stosowną ilość nadzienia (nie dawaj za dużo farszu ponieważ pierogi się nie zlepią), zlep pierożki. Posól wodę na pierogi, gotuj 2 do 3 minut (jeśli pierogi pojawią się na powierzchni, to znak, że już są gotowe). Pierogi wyłóż na talerze, okraś je cebulką i tłuszczem.

Pierogi wigilijne będą świetnie smakować także podane „na drugi dzień”, wystarczy przysmażyć je na niewielkiej ilości tłuszczu – oleju bądź maśle.

Bardziej oryginalna wersja pierożków na Wigilię to pierogi pieczone. Są dużo mniej kaloryczne niż pierogi gotowane (i równie smaczne). Alternatywą dla świątecznych pierogów z kapustą i grzybami mogą być pierożki z farszem z soczewicy bądź pierogi z kaszą gryczaną.