Nie od dziś wiadomo, że na wigilijnym stole królują ryby. Chyba nie ma dnia w roku, kiedy spożywamy ich więcej niż właśnie 24 grudnia. Na świąteczną kolację ryby pod wszelakimi postaciami podawane są w każdym polskim domu. Z przyjemnością delektujemy się karpiem; pieczonym, w galarecie, smażonym; ale także śledzikiem w śmietanie czy sałatką rybną. I dobrze, bo ryby nie dość, że smaczne, są naprawdę zdrowe.

Pieczony karp

Składniki:

karp, sok z cytryny, sól oraz pieprz, oliwa/olej, 1,5 szklanki wody, majeranek, liść laurowy, 3 małe cebule, 10 obranych migdałów, kromka jasnego pieczywa.

Ryba na wigilię

Wykonanie potrawy:

Przygotuj karpia. Spraw rybę. W kilku miejscach ponacinaj grzbiet (w te miejsca włóż małe, przekrojone na pół plasterki cytryny). Posól. Połóż go w naczyniu żaroodpornym. Podlej rybę wodą i tłuszczem. Obierz i pokrój cebulkę w ćwiartki, dodaj do dania. W naczyniu ułóż jeszcze liść laurowy, posyp lekko majerankiem. Dodatkowo możesz potraktować karpia garścią natki pietruszki i zmieloną czerwoną papryką.

Karpia odstaw do piekarnika na 35 minut. Tłuczkiem rozgnieć obrane migdały, dodaj pieczywo i szafran. Upieczonego karpia odstaw na chwilę. Wykorzystaj sos powstały podczas pieczenia i dodaj do niego migdały, orzeszki, szafran, białe pieczywo. Polej danie. Karpia warto podawać z ziemniakami puree oraz  wigilijną kapustą z grzybami bądź grochem z kapustą. Do picia proponujemy kompot z suszu. Takie zestawienie potraw stanowi istną świąteczną ucztę!

Śledzik inaczej

Proponujemy Wam skosztować śledzika z rodzynkami oraz oliwkami, jest trochę nietypowy, ale jego oryginalność w niczym nie ustępuje zniewalającymi smakowi tej jakże polskiej rybki.

Składniki:

600 gram matiesów, po 1 małej cebuli i cytrynie, szklanka octu, 25 czarnych oliwek (oczywiście bez pestek), garść rodzynek, liście laurowe, 3 łyżki tymianku, prowansalskich ziół, rozmarynu, majeranku, cukier do smaku, tłuszcz (preferowana oliwa).

Jak zrobić świątecznego śledzika z czarnymi oliwkami i słodkimi rodzynkami?

Śledzie opłucz wodą. Zalej wodą, octem. Przykryj i odstaw do chłodnego miejsca (np. do lodówki). Odsącz z płynu, pokrój na średnie kawałki.Przygotuj półmisek. Kawałki ryby układaj warstwowo. Każdorazowo nakładaj rodzynki i parę plasterków oliwek. Końcową warstwę przykryj uprzednio przygotowanymi plasterkami cytryny oraz cebulki (możesz także pokroić je w ćwiartki). Całość podlej oliwą, chłodź w lodówce przez dwa dni przed Wigilią. Danie dobrze smakuje z grzankami z jasnego pieczywa przygotowanymi w piekarniku.