Czym udekorować dom na Wielkanoc? Oczywiście jajkami – nieodzownym atrybutem Wielkiej Nocy. Ponadto przystrójmy dom zielenią… czym prędzej wpuśćmy wiosnę do naszego domu.
Tak jak przed niedzielą palmową przygotowywaliśmy tradycyjną palmę, tak w wielką sobotę dekorujemy pisanki. Absolutnie nie traktujmy tego jako obowiązku lecz jako świetną zabawę. Malując jajka możemy popuścić wodzę fantazji i stworzyć istne pisankowe cuda.
Istnieje nieskończenie wiele sposobów malowania pisanek. Możemy pomalować jedną farbką (ciekawie wyglądają czerwone i czarne pisanki, czy też złote jajka przypominające te rodem z bajki). Dla lubiących różnorodność godne polecenia są wzorzyste pisanki (jajka malowane w paski, kropki, a nawet cętki). Świątecznych jajek nie musisz koniecznie malować. Równie pięknie wyglądają pisanki dekorowane papierem, woskiem, a nawet plasteliną.
Ciekawą dekoracją stołu podczas wielkanocnego śniadania będą jajka, na których wypiszesz imiona domowników i gości. Obok nakrycia każdej osoby połóż pisankę. Talerz warto dodatkowo udekorować bukszpanem, baziami, rzeżuchą lub świeżymi kwiatami.
Dom zyska na niesamowitym świątecznym klimacie jeśli ściany kuchni, jadalni czy też salonu ozdobimy wielkanocnymi wieńcami. Jak zrobić wieniec wielkanocny? Przygotowujemy wydmuszki – nakłuwamy jajka po dwóch stronach, dmuchamy tak by wypłynęło żółtko wraz z białkiem. Malujemy lub oblepiamy wycinankami jajka. Nawlekamy je na długi sznurek lub nitkę. Oplatamy bukszpanem, baziami, gałązkami wierzby. Gałązki możemy dodatkowo pomalować. Stroik wielkanocny wieszamy na grubej taśmie.
Innymi dekoracjami wielkanocnymi są; kolorowe kurczaki, czekoladowe króliczki, kurki wykonane z wikliny. Nie możemy zapominać również o tradycyjnym baranku (z ciasta, czekolady lub cukru), którego zanieśliśmy do kościoła w sobotni poranek.
Tak jak na Boże Narodzenie zdobimy dom bombkami, tak na czas wielkanocny warto przystroić mieszkanie jak największą ilością kwiatów. Powinny znaleźć się nie tylko w wazonach i donicach, ale również przy serwetkach, talerzykach, a nawet w wielkanocnym koszyku. Ap ropo koszyka – pamiętajmy o tym by zajmował na naszym świątecznym stole centralne miejsce. Jest przecież nie tylko ozdobą, ale oznaką naszej tradycji. Obok święconki kładziemy na stole zieloną rzeżuchę (musimy zasiać ją minimum dwa tygodnie przed Wielkanocą).