Chrzan i ćwikła – nie jadamy ich za często na co dzień, jednak obowiązkowo muszą pojawić się na tradycyjnym wielkanocnym stole. Najlepiej czują się w swoim towarzystwie. Z jednej strony kontrastują ze sobą, z drugiej idealnie się uzupełniają.
Chrzan, nazywany także warzęchą lub warzuchą jest idealnym dodatkiem do jajek i wędlin, podajemy go również z sałatkami i żurkiem. Ostry jak z piekła rodem lub o anielskie delikatnym smaku. Możemy go jeść na ciepło i zimno, samodzielnie i jako sos, wyśmienity jedzony na surowo, jak i gotowany. Możemy zrobić go samodzielnie lub kupić gotowany chrzan w sklepie (nic nie jest jednak w stanie zastąpić smaku prawdziwego domowego chrzanu). Warto wspomnieć, że roślina chrzanu ma zastosowanie w produkcji niektórych rodzajów musztard oraz majonezów. Chrzan to witaminowa bomba (jest bogaty w witaminę A, B, C oraz E).
Ćwikła to nic innego jak warzywna sałatka przyrządzona z ugotowanych buraczków. Najczęściej podaje się ją z chrzanem. Bardzo często polskie gospodynie dodają do niej jabłka, cytrynę i cukier. Najlepiej smakuje w zestawieniu z pieczeniami lub mięsem mielonym oraz ziemniakami. Nie dość, że jest smaczna to jeszcze pięknie się prezentuje – jej intensywnie buraczkowy koloryt odróżnia się na tle innych potraw wielkanocnych.
Wielkanocny chrzan
Składniki potrzebne do zrobienia chrzanu:
– chrzan i jajka,
– śmietana, sól, cytryna, musztarda, cytryna
Przygotowanie:
Jajka gotujemy, studzimy, obieramy. Obrany chrzan trzemy na tarce (najlepiej na małych oczkach), lekko kropimy go cytryną. Następnie ścieramy jajka. Jajka mieszamy ze śmietaną. Chrzan łączymy ze śmietaną i masą z jajek oraz śmietany. Dodajemy odrobinę musztardy, sól, trochę cukru. Jeszcze raz mieszamy.
Ważne: Im mniej dodamy jajek, tym smak chrzanu będzie bardziej łagodny.
Przepis na ćwikłę:
Potrzebne będą:
– 1 kg obranych i ugotowanych buraczków,
– 2 laski korzenia chrzanu,
– sól oraz cukier, cytryna
Wykonanie:
Chrzan ścieramy na tarce (drobne oczka). Dodajemy uprzednio starte buraki (można je również zmiksować). Przyprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dekorujemy rzeżuchą, kawałkami jajek, bukszpanem.