Kto z nas wyobraża sobie święta bez ciast? Wielkanoc to istny raj dla fanów wszelkiej maści słodkości. Nie dość, że przy stole skosztować możemy takich rarytasów jak mazurek czy wielkanocna baba to w wielkanocnym koszyku znaleźć można także czekoladowe jaja, baranka z czekolady czy pyszne lukrowane zające i kurczaki.

Jakie jest najbardziej popularne wielkanocne ciasto? Oczywiście baba. Rzadko piecze się ją na co dzień dlatego też tak chętnie zajadamy się nią w wiosenne święta.Lukrowana baba

Przepis na wielkanocną babkę:

Składniki:

– 3 dag drożdży, 30 dag mąki, połowa szklanki mleka, po 10 dag cukru i masła, 3 jajka, sól,

– usmażona w skórce skórka pomarańczowa, 8 dag migdałów,cukier waniliowy, łyżka cytryny,

– margaryna i tarta bułka do formy,  cukier puder, 3 łyżki wrzącej wody, rodzynki.

Pieczemy babkę:

Drożdże i cukier rozcieramy, dodajemy mąką i 1/2 przygotowanego mleka. Odstawiamy aż do wyrośnięcia. Sparzone i obrane migdały drobno siekamy. Dzielimy żółtka od jaj dodajemy cukier (również cukier waniliowy).  Mąkę łączymy z wyrośniętym zaczynem z drożdży. Następnie dodajemy żółtka, mleko oraz odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto. Wlewamy migdału, schłodzone roztopione masełko, skórę pomarańczową i cytrynową. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Ciasto wkładamy do przygotowanej uprzednio formy.  Pozostawiamy do wyrośnięcia. Babę pieczemy przez 50 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni).

Z cukru pudru, wody oraz soku cytrynowego robimy lukier (pożądana konsystencja gęstej śmietanki). Polewamy nim upieczoną babę. Dekorujemy rodzynkami, pozostałymi migdałami, bukszpanem, ew. skórką pomarańczy.

Oprócz święconej babki na wielkanocnym stole powinien pojawić się tradycyjny mazurek. Jak go zrobić?

Ciasto:

– pół kilograma mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, kostka masła,

– 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, waniliowy cukier, drożdże.

Pomadka mazurkowa:

– szklanka kwaśnej śmietany, 2 szklanki cukru, waniliowy cukier,

– tabliczka czekolady, 3 łyżki kakao.

Wykonanie:

Zgniatamy ciasto przyrządzone z wymienionych produktów. Owijamy je folią i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce. Następnie wałkujemy ciasto. Tworzymy rant wokół spodu mazurka. Pieczemy.

Gotujemy śmietankę z cukrem (również waniliowym) przez niecałe 10 minut. Łączymy z kakao i czekoladą (najlepiej gorzką lub deserową). Pozostawiamy na ogniu przez 2 minuty. Studzimy. Polewamy spody. Dekorujemy.