Jajka od dawana goszczą nie tylko na naszych stołach, ale również są mocno umiejscowione w naszej kulturze. Symbolizują nowe życie, początek lepszego istnienia, nadzieję na poprawę, a także zmartwychwstałego Pana Jezusa.
W Wielką Sobotę zanosimy je do świątyń gdzie są święcone. Malowane, zdobione, obklejane są najpiękniejszą dekoracją wielkanocnego stołu. Najpopularniejszym kolorem na jakie malowana jajka była czerwień. Czerwone pisanki symbolizują zwycięstwo Chrystusa nad złem, radość ze zbawienia świata oraz dobrą nowinę. Zielone pisanki oznaczają wiosnę, odrodzenie, czas radości. Pisanka brązowa to znak rodzinnego szczęścia.
Nie dość, że zdobimy jajko to świetna dekoracja domu na czas Wielkiej Nocy to jest to również (a właściwie przede wszystkim) składnik wielu pysznych potraw. Prawdziwą furorę robi na wielkanocnym stole. Jedną ze smakowitych ”wielkanocnych opcji” są na przykład jajka faszerowane.
Jak przygotować wielkanocne jajka z pysznym farszem?
Potrzebne produkty:
– 12 jajek ugotowanych na twardo,
– 3 pęki szczypiorku, 4 łyżeczki śmietany,
– sól, pieprz, oliwa, tarta bułka.
Przyrządzenie:
Ugotowane i ostudzone jajka kroimy na pół. Nie obieramy ich z łupek. Usuwamy białko oraz żółtko, wkładamy do mieseczki, kroimy i mieszamy. Dodajemy szczypior, śmietanę, doprawiamy. Na wierzchu sypiemy bułką tartą. Smażymy do góry dnem przez chwilę, do momentu kiedy jajka się zarumienią.
Pomysł na jajka w galeretkowej oprawie
Składniki:
– 7 jajek,
-łyżka żelatyny, 2,5 szkl. bulionu, po pęczku kopru i szczypiorku,
– pół puszki zielonego groszku, ugotowana marchewka, ugotowana połowa piersi kurczaka,
– sól, pieprz, ew. cytryna
Przygotowanie jajek w galarecie:
Jajka gotujemy do twardości, studzimy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do misek (każde jajko w osobnym naczyniu). Gotujmy bulion i dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w dwóch – trzech łyżkach zimnej wody. Następnie mieszamy. Dodajmy pozostałe produkty. Całość zalewamy bulionem i wkładamy do lodówki. Podajemy udekorowane cytryną.
Jajka wiosenne
Składniki i przygotowanie:
– 10 jajek i majonez, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz,
– rzodkiewka, ogórek, szczypiorek
Jajka gotujemy, studzimy, obieramy. Kroimy na połówki. Majonez łączymy ze śmietaną, polewamy jajka, rzodkiewkę, ogórka i szczypiorek kroimy. Dekorujemy wiosenne jajka.