Żurek to najbardziej znana wielkanocna potrawa. Jada się ją w całej Polsce. Jednak na wschodzie kraju oraz w centralnej Polsce tą pyszną wielkanocną zupę określa się mianem barszczu białego. Czym więc różni się barszcz biały od klasycznego żurku?
Żurek znany pod właśnie tą nazwą na południu i zachodzie Polski ma intensywnie kwaśny posmak. Smak ten zawdzięcza zakwasowi z mąki pszennej. Barszcz biały robi się natomiast na mące żytniej. Inna szkoła kulinarna mówi, że barszcz biały przygotowuje się dodając do niego chrzan oraz śmietanę (składników tych nie znajdziemy w tradycyjnym żurku podawanym na święta wielkanocne). Niezależnie od tego jaką formę wielkanocnej zupy wybierzemy powinniśmy pamiętać, że prawdziwy wielkanocny żurek robi się na zakwasie. Jak go przygotować?
Niezbędne składniki do wykonania zakwasu:
kilogram mąki żytniej razowej,
3 litry wody,
czosnek i liść laurowy,
kromka chleba razowego
Wykonanie:
Przegotowaną wodę ostudzić, aż będzie letnia. Zmieszać mąkę z wodą (najlepiej w kamionkowym naczyniu). Dodać pozostałe składniki. Tak przygotowany zakwas pozostawić na kilka dni w chłodnym pomieszczeniu. Przelać do butelek lub słoi, trzymać w lodówce.
Tradycyjny żurek na Wielkanoc
Do przygotowania potrzebne będą:
0,5 litra przygotowanego wcześniej zakwasu,
wywar warzywno – mięsny,
mięsa – boczek, szynka, kiełbasa,
gotowane jajka święcone,
łyżeczka chrzanu i śmietany,
sól oraz pieprz,
cebula, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie,
łyżka pszennej mąki,
według uznania dodać można suszone grzyby oraz ugotowane, a później potłuczone kartofle.
Sposób przygotowania świątecznego żurku:
Do zagotowanego uprzednio wywaru dodać szynkę, kiełbasę oraz boczek. Następnie dodać pokrojoną cebulę, wszystkie przyprawy, mąkę połączoną z zakwasem i śmietaną. Zupę gotować aż do momentu jak zgęstnieje. Doprawić (dodać sól, pieprz, trochę chrzanu).
Żurek podawać ze świeżym chlebem, święconymi jajkami i (lub) ziemniakami.
Żurek klasyczny jest bez wątpienia pyszną potrawą wielkanocną. Nie brak mu co prawda kalorii, ale jego smak i aromat są w stanie zrekompensować nam straty jakie poniesie nasza figura po jego konsumpcji. W końcu Wielkanoc jest tylko raz do roku.
Smacznego żurku wielkanocnego!